Presentatie ‘Het verhaal van Hollands Kroon’ en aftrap toekomstig project ZuiderZeeWerken in Wieringerwerf
WIERINGERWERF – Woensdagavond was de presentatie van het nieuwe boek ‘Het verhaal Hollands Kroon’. Een boek dat een beeld geeft van het rijke verleden maar ook de toekomstige perspectieven van onze gemeente. Het boek is ontstaan vanuit een samenwerking tussen het Cultureel Platform Hollands Kroon en de historische verenigingen. De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan een chronologische samenvatting van de geschiedenis van de fusiegemeente Hollands Kroon.
Erfgoed adviseur Astrid Zwaag van de gemeente Hollands Kroon presenteerde de avond. Jan Eichhorn, Josien Smit en Frans van Zwam gaven namens het Cultureel Platform een toelichting op de werkwijze en de inhoud van het boek. Wethouder Robert Leever had de eer om de eerste boeken uit te reiken aan de eerder genoemde personen. Daarnaast benadrukte hij als wethouder met cultuur in zijn portefeuille hoe belangrijk de geschiedenis van onze gemeente is. Hij prees het boek en de wijze waarop het een licht werpt op de geschiedenis waarop Hollands Kroon voortbouwt.
Het boek is te koop bij de lokale erfgoedorganisaties in Hollands Kroon. Met de opbrengsten worden de stichtingen en verenigingen ondersteund die al jaren zorg dragen voor het behoud van het erfgoed in onze gemeente. Ook is ‘Het verhaal van Hollands Kroon’ online te raadplegen via canonvannederland.nl/noord-holland.
Viering van meerjarig thematisch 2024 tot 2032
Na de boekpresentatie werd er aansluitend een brainstormsessie gehouden over het toekomstige project om het honderdjarige bestaan van de Zuiderzeewerken te vieren. Ellen Klaus, kwartiermaker Zuiderzeewerken, gaf aan de 80 aanwezigen in de zaal een toelichting over de ZuiderZeeWerken.
De ‘Amsteldiepdijk’ beter bekend als ‘kleine’ of ‘korte Afsluitdijk’, die vanaf 1924 werd aangelegd, vormde de start van de ZuiderZeeWerken. De Amsteldiepdijk is het grootste waterbouwkundige project van Nederland. Hier werd de ervaring opgedaan die later werd gebruikt bij de grote broer de Afsluitdijk die in 1932 werd gesloten. In een periode van 8 jaar werden er twee projecten gerealiseerd die het leven van een groot deel van Nederland hebben veranderd. De aanleg van beide dijken zorgde ervoor dat watersnoodrampen verleden tijd waren. Tevens werd er ingezet op uitbreiding van landbouwgrond om de voedselzekerheid in Nederland te verhogen. De Wieringermeer werd dan ook niet voor niets de graanschuur van Nederland genoemd.
Deze acht belangrijke jaren van 1924 tot 1932 gaan we 100 jaar later nogmaals gebruiken maar dan om stil te staan bij de verandering die het heeft gebracht. Maar ook zeker om dat te vieren. Hiervoor wordt gewerkt aan een agenda waarbij verenigingen in samenwerking met culturele instellingen en creatieve makers invulling zullen gaan geven aan festiviteiten. Ook wordt daarbij de samenwerking gezocht met lokale bedrijven en onder andere het onderwijs en maatschappelijke organisaties. Na het uitvouwen van het idee werden de aanwezigen uitgedaagd om aan tafels hun ideeën te delen die als basis kunnen dienen voor de invulling voor de uiteindelijke agenda. Hier werd door de aanwezigen gretig gebruik van gemaakt. Zo werd het een waardevolle avond concludeerde wethouder Robert Leever bij de afsluiting van de avond.