15 juni Dag tegen ouderenmishandeling
REGIO – Op 15 juni is het Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. In veel landen zijn er steeds meer ouderen. Hierdoor komt ouderenmishandeling vaker voor. Eén op de twintig ouderen die thuis woont, maakt dit mee. Toch wordt er nog weinig onderzoek naar gedaan, zowel in Nederland als in andere landen. Financieel misbruik komt het meest voor. Veilig Thuis vraagt aandacht voor ouderenmishandeling en roept mensen op om goed op te letten.
Let op ouderenmishandeling!
Ouderenmishandeling is slecht gedrag naar oudere mensen door iemand die hen helpt. Voorbeelden zijn iemand stevig vastpakken als de oudere niet luistert, zonder toestemming beslissingen nemen voor de oudere, of boodschappen doen van het geld van de oudere voor jezelf. Vaak begint het klein, maar het kan erger worden. Ouderen vertellen meestal niet dat dit gebeurt, omdat ze bang zijn of zich schamen. Of omdat ze het niet kunnen vertellen. Ouderenmishandeling kan lichamelijk, psychisch of seksueel zijn, maar ook verwaarlozing of financieel misbruik.
Wat kun je doen bij ouderenmishandeling?
Het is belangrijk om ouderenmishandeling te melden. Want slachtoffers kunnen alleen de hulp krijgen die ze nodig hebben, als ouderenmishandeling bekend is. Maak je je zorgen over ouderenmishandeling (huiselijk geweld) bij jezelf of bij anderen? Dan kun je bellen naar 0800-2000 (24/7 bereikbaar). Het is gratis en als je wilt, kun je dit anoniem doen. Je hoeft dus niet je naam te noemen als je dat niet wilt. Is het in jouw situatie lastig om te bellen? Dan kun je chatten met Veilig Thuis (www.veiligthuisnhn.nl) of je kunt terecht bij de apotheek door ‘masker 19’ te zeggen. Dan komt er altijd actie voor hulp.
Tips om het misbruik bespreekbaar te maken
- Zorg dat de oudere zich op haar/zijn/hun gemak voelt.
- Zorg dat je zelf rustig blijft, overval de oudere niet met paniek.
- Zorg dat je rust inbouwt, zodat de oudere alles op zich in kan laten werken.
- Zorg dat je niet (te) snel met een eigen oordeel komt.
- Zorg dat de oudere ook kan vertellen hoe zij/hij/hen over de situatie denkt.
Veilig Thuis Noord-Holland Noord is gratis telefonisch 0800-2000 (24/7) bereikbaar of bel het lokale nummer 088 – 01 00 502 (lokaal tarief). Noodgeval? Bel 112! Of kijk voor meer informatie op www.veiligthuisnhn.nl.