Fabian Franciscus eind maart naar BON-theater met Kleine Wereld
MEDEMBLIK – De West-Friese cabaretier Fabian Franciscus komt op 27 maart – als de situatie het tegen die tijd toelaat – naar het BON-theater in Medemblik met zijn show Kleine Wereld. Hij won het Leeuwarder Cabaret Festival, de Comedy Slam en de Comedy Store in Londen. Ook was hij te zien op Lowlands.
MCDD: bijzondere vorm van autisme
Franciscus, geboren in 1982 in Heerhugowaard, valt qua leeftijd tussen twee generaties in: hij is opgegroeid voor het glasvezel internet-tijdperk en werd volwassen in het digitale tijdperk. Geen millennial, maar ook geen generatie X. Als cabaretier vertelt hij graag over zijn bijzondere soort autisme: MCDD. In zijn vorige show Vlafeest genereerde hij aandacht voor autisme. Zijn MCDD onderscheidt zich doordat hij weliswaar moeite heeft met sociaal contact, maar wel een enorm levendige fantasie heeft. Daaruit put de cabaretier rijkelijk.
Verrassen en ontregelen op een verfrissende manier
In Kleine Wereld praat Franciscus het publiek verder bij over zijn leven, en schroomt daarbij niet vragen te stellen aan het publiek. Het maakt van zijn shows een unieke en onvoorspelbare ervaring omdat Franciscus overal net even anders op reageert dan anderen. Dat was te zien in spelshow De Slimste Mens, maar ook in bijvoorbeeld een interview met Spijker Met Koppen, dat viral ging. Als een fotograaf die telkens een alternatieve invalshoek zoekt, zo gaat ook Franciscus te werk als observator van de (soms kleine) wereld om hem heen. Hij weet zo zijn toehoorders te verrassen en te ontregelen, zij het op een verfrissende en vrolijke manier.
Zelfspot: essentieel voor cabaretiers
Er komt met Fabian Franciscus een groot talent naar Medemblik. Of is hij het stadium van talent al voorbij? Zijn vorige tour was in ieder geval vrijwel geheel uitverkocht en de voornoemde gewonnen prijzen kwamen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dat komt niet in laatste instantie door de essentiële eigenschap voor een succesvol cabaretier: zelfspot. Wie niet om zichzelf kan lachen, kan ook anderen niet aan het lachen krijgen, zo wordt wel eens beweerd. Geen gekke gedachte. We zien immers zelden tot nooit cabaretiers die hun tekortkomingen achterwege laten.
Ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme
Het is knap hoe deze comedian zijn stoornis door zijn verhaal weet te verweven zonder deze eindeloos uit te melken. Per slot van rekening willen mensen een avond lachen en daar zorgt hij wel degelijk voor. Maar dan nét even op een andere manier. ‘Het is cool om raar te zijn’, zei hij afgelopen zomer nog in een uitgebreid interview in Het Parool. Waarmee hij als ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme een en ander in een ander daglicht zet.