Natuur weer op één bij Normerven, waddenprovincies komen kijken
HIPPOLYTUSHOEF – Woensdag bracht een delegatie van de drie waddenprovincies – Friesland, Groningen en Noord-Holland – een bezoek aan Normerven bij Hippolytushoef, een belangrijk leefgebied voor vogels. Vlak voor de zomer zijn daar hekken langs de dijk teruggeplaatst omdat (onbedoelde) verstoring door mensen een negatief effect had op de rust en ruimte voor vogels. Nu kunnen ze hier weer ongestoord rusten, eten en broeden. Dit mooie voorbeeld van natuurbescherming en samenwerking tussen natuurbeschermers en het hoogheemraadschap bleek een bezoek waard.
Handen ineen slaan
Normerven staat bekend als een rijk vogelgebied in het topje van Noord-Holland. Achter het vogelkijkscherm op de dijk keek het bezoek uit op de Waddenzee en grote groepen scholeksters en grutto’s. Tot voor kort kon men de gehele dijk betreden. Maar de drukte die dat met zich meebracht zorgde voor enorme verstoring van de vogels. Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sloegen de handen ineen en besloten de dijk toch weer af te sluiten. Leon Kelder, boswachter bij Staatbosbeheer: “In goed overleg met het hoogheemraadschap hebben we besloten dat de natuur nu voorrang krijgt. Met het waterbeheer zit het goed, dus we kregen groen licht om de hekken te plaatsen. Een mooi voorbeeld dat we aan onze gasten konden laten zien, namelijk een passende balans tussen natuur en veilig waterbeheer.”
Op weg naar gezonde wadvogelpopulaties
Het terugplaatsen van de hekken en ook een drietal informatieborden, die vandaag werden onthult, werden gefinancierd door het Waddenfonds, de waddenprovincies en het ministerie LNV met het programma Wij&Wadvogels. Hierin zetten negen natuurorganisaties zich intensief in voor gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. Daar gaat het niet goed mee aangezien er elk jaar minder vogels worden geteld op de Wadden. Door initiatieven zoals hier op Normerven worden de leefomstandigheden voor vogels verbeterd.
Meten is weten
Op dit moment doet Stenden Hogeschool, in opdracht van Wij&Wadvogels, onderzoek naar de informatie- en beschermingsvoorzieningen van dit vogelgebied. Zo wordt gemeten of het terugplaatsen van het hek en de informatieborden effect en draagvlak hebben onder bezoekers. Op basis van de resultaten worden in de toekomst mogelijk verbeteringen aangebracht.