NieuwsRegionaal nieuws
Noord-Holland trekt 8 miljoen euro uit voor aanvullend onderzoek aardwarmte
REGIO – De provincie Noord-Holland zet sterk in op aardwarmte als alternatieve verwarmingsbron voor aardgas om woningen mee te verwarmen. Zij investeert daarom 8 miljoen euro om onderzoek te laten doen naar de potentie van aardwarmte in de diepe ondergrond. Gemeenten in de metropoolregio rond Amsterdam kunnen met het geld gebiedsgericht seismisch onderzoek laten uitvoeren om beter te kunnen beoordelen of het gebruik van aardwarmte in hun gemeente een reële optie is.
Gedeputeerde Klimaat en Energie Edward Stigter: “Aardwarmte is een onuitputtelijke bron waarmee we woningen en andere gebouwen kunnen verwarmen. We weten door een eerste inventarisatie van de ondergrond in Noord-Holland dat deze hiervoor op verschillende plekken geschikt is. Op die plekken is nu aanleiding voor verdiepend onderzoek en daar dragen we graag aan bij. Het zou prachtig zijn als we aardwarmte op zoveel mogelijk plekken kunnen gebruiken als alternatief voor aardgas.”
Witte vlek
Doordat in de provincie weinig is geboord naar aardolie of aardgas is het voor een groot gedeelte nog een ‘witte vlek’ qua informatie over de potentie van aardwarmte in de diepe ondergrond. Er gebeurt desondanks al veel op het gebied van aardwarmte. Binnen de metropoolregio rond Amsterdam wordt aardwarmte gewonnen bij Heemskerk. Buiten de MRA-regio zijn twee locaties waar aardwarmte gewonnen wordt: Andijk en Middenmeer. Daarnaast voeren EBN en TNO het aardwarmte-onderzoeksprogramma SCAN in de provincie uit.
Potentieonderzoek
Met de beschikbare SCAN-data is de afgelopen maanden een potentieonderzoek voor aardwarmte uitgevoerd. IF Technology heeft daarbij een rapport opgesteld waaruit een aantal kansrijke gebieden uit Noord-Holland en Flevoland naar voren zijn gekomen. Hieruit blijkt ook dat er met name in de metropoolregio rond Amsterdam meer onderzoek nodig is. Om dit mogelijk te maken slaan EBN (een beleidsdeelneming van de Nederlandse Staat) en de provincie de handen ineen.
Gemeenten kunnen de kosten van het benodigde type seismische onderzoeken niet (volledig) dragen. Datzelfde geldt voor marktpartijen op het gebied van geothermie. Om te voorkomen dat de ontwikkeling naar aardwarmte hierdoor in een impasse raakt, heeft provincie Noord-Holland een nieuwe subsidieregeling voor seismisch onderzoek in het leven geroepen. EBN vervult op haar beurt een belangrijke rol richting gemeenten met inhoudelijke begeleiding van de door provincie gesubsidieerde onderzoeksprojecten.
“De warmtetransitie vraagt om duurzame lokaal gewonnen warmtebronnen, zoals aardwarmte. Vanuit onze publieke opdracht om verantwoorde en veilige aardwarmte te bevorderen is de samenwerking met de provincie Noord-Holland een logische vervolgstap op onze onderzoeksactiviteiten. Op deze wijze krijgen gemeenten bijvoorbeeld toegang tot de specialistische kennis die EBN op dit gebied in huis heeft. Ook kan EBN overgaan tot cofinanciering van het onderzoek,” aldus Herman Exalto, Programma Manager Geo-energie bij EBN.
Vier gebieden
Met het budget van de subsidieregeling naar aardwarmte kan minimaal in vier gebieden gericht seismisch onderzoek worden gedaan. De subsidieregeling gaat lopen vanaf 1 maart 2023 en duurt tot eind 2024.