Er op uitEvenementExpositiesNieuwsRegionaal nieuws

‘Wieringen Eiland Af: Rouwdracht van Toen in Plastic Flessen van Nu’

WIERINGEN – In 2024 is het honderd jaar geleden dat Wieringen niet langer een eiland in de Zuiderzee was. Dit markeert een eeuw sinds de aanleg van het eerste deel van de Zuiderzeewerken, dat Wieringen verbond met het vasteland. Dit jubileum biedt een unieke kans om de historische en huidige betekenis van deze waterwerken te verkennen en te vieren.

Een Eeuw Vol Betekenis
De Zuiderzeewerken hadden destijds een enorme impact op het landschap en de samenleving, en hun betekenis blijft ook vandaag de dag relevant. De projecten die gemeente Hollands Kroon in het kader van dit jubileum presenteert, benadrukken de voortdurende noodzaak van een verstandige en veilige omgang met water.

Rem van den Bosch: Gefascineerd door Water en Traditie
Eén van de meest intrigerende projecten is van de Zeeuwse fotograaf Rem van den Bosch. Geboren op een woonboot in Schiedam, heeft Van den Bosch een diepe fascinatie voor het leven met water. Zijn werk combineert traditionele kleding met het huidige landschap, en langs de voormalige Zuiderzee, waar klederdracht nog lang gebruikelijk was, legt hij het verschil in kleur en kwaliteit per plaats vast.

De Huik: Van Rouwkleding naar Kunst
Op Wieringen kenmerkt de traditionele dracht zich door soberheid, met de huik als een belangrijk kledingstuk. Deze gezichtsbedekkende kleding werd door vrouwen gedragen na het verlies van mannelijke familieleden. Van den Bosch heeft deze rouwkleding opnieuw geïnterpreteerd: hij verandert de stof naar gerecyclede plastic flessen en kleurt de kleding vuurrood, met afbeeldingen van de golfbrekers aan de Waddenkust. Hiermee vestigt hij de aandacht op zorg voor de wereld, klimaatverandering en identiteit.

Een Unieke Fototentoonstelling
De fototentoonstelling van Rem van den Bosch, getiteld ‘Wieringen Eiland Af’, zal deel uitmaken van de Fotobiënnale Wieringen 2024 ‘KEERLINGEN’. De tentoonstelling is te zien van 22 juni tot en met 4 augustus 2024 in de Zuiderzeekapel in Den Oever en van 31 augustus tot en met 27 oktober 2024 in de Oosterlanderkerk in Den Oever.

Enthousiasme en Verbinding
Wethouder Cultuur Robert Leever, een drijvende kracht achter het jubileumproject, spreekt zijn enthousiasme uit over de fototentoonstelling:

“Deze fototentoonstelling pakt het unieke van Wieringen en plaatst het in de leefwereld van nu. Specifiek het werk van Rem van den Bosch laat zien wat de invloed is van tijd op hoe wij naar dingen kijken. Een verbinding tussen toen en nu. Net als de verbinding van het voormalige eiland Wieringen met het vasteland. Dat heeft voor veel mensen ook hun beleving van cultuur veranderd. Toen en nu. Met initiatieven als dit wordt dat zichtbaar voor iedereen.”

De Fotobiënnale Wieringen wordt georganiseerd door de Culturele Kring Wieringen en biedt een unieke kans om de rijke geschiedenis van Wieringen en de Zuiderzeewerken te herdenken en te vieren.

Laat meer zien
Back to top button